Ögonblick av bråddjup.

Överallt finns det gömda budskap om livets ofantlighet, dess skönhet och oskattbara skörhet. Dess tillfällighet och undflyende NU.

I denna blogg hittar du mängder av flagor, om du stannar till och letar.
Flagor av liv - och ur ett liv. Kanske även ett och annat mirakel. Välkommen!

30 juni 2020

Familjefriden hänger på en sur skorpa!

Så hände det, det som inte får hända: Våra finska surskorpor, som vi brukar äta till frukost, tog slut! I Uppsala finns inte Oululainens skorpor i någon affär. (OBS de är så frånvarande att till och med datorns rättstavningsprogram vill ändra ordet till sårskorpa, jordskorpa, saltskorpa!). Sverigefinnarnas behov skyfflas undan. Surt sa' räven...

Inget annat gäller: Oululainens surskorpor! Konkurrenterna kan skämmas

Inte ens de affärer som anser sig ha "finska produkter" saluför dessa magiska skorpor. De dyker inte ens upp på Lidls Finska veckor. Där kan man annars få sig en ost- och korvbit så man håller sig ett tag. 

Förr i livet var det bröd som gällde, när barnen var små. När de flyttat hemifrån utvecklade vi vanan att äta Fazers Finn Crisp (OBS här vill rättstavaren (!?) ha rispris i stället!). Billiga och lätthanterliga vid frukoststöket - som faller på min livslott. Men egentligen tämligen smaklösa.

Sedan vi bott i Finland under en längre tid har våra smaklökar tagit oss till en annan level: Vi har vant oss vid Oululainens smakrika, hårda och extrasura skorpor. Därför har vi de senare åren hamstrat dessa vid våra Finlandsresor. En gång hade jag sex stora paket i bagaget. Laddningen från den senaste hemresan i februari, höll oss vid liv i nästan fyra månader. Men nu gapade alltså skålen tom  - mitt i reseförbudets coronapandemi. Eländes elände.

Härligt rågbröd, havrebröd i en finsk matbutik. Detta saknar alla sverigefinnar
Svenskt bröd är för sött, i regel.
Tycker jag också, som letade mig förbi Skogaholm redan i studentkorridoren

Kära frun skrev ett desperat upprop på Facebook. VAR hittar man surskorporna?  Det blev ett magert resultat, tyvärr. Folk föreslår givetvis Finska butiken i Stockholm, men den har ju slagit igen. Tyvärr. Jag kollade om det gick att beställa på deras nätbutik, men de var slut på lagret.

Det är väldigt så magen styr! Vi vet alla hur lätt det är att skaffa nya mat- och dryckesvanor efter att ha rest någonstans. Detta är i sig ett kul uppslag till en egen bloggtext. Men just nu ska vi jaga surskorporna. För några år sedan försökte jag få vårt duktiga COOP att skaffa skorporna, men de fastnade i byråkrati. 

Efter en olidlig väntan fick jag detta glädjesvar!
Men då hade jag redan löst det akuta behovet.
Kanske jag beställer något annat framöver

Det enda konstruktiva svaret på Facebook var att det fanns en ICA-butik i Uppsala med surskorpor i sitt sortiment. Därför ringde jag snabbt till ICA samköp vid Heidenstams Torg. Detta var faktiskt min första kvartersbutik när jag flyttade till Uppsala som student, så jag har ett gott öga till butiken. Genom åren har jag gärna beställt julskinka i deras utmärkta chark.

Tyvärr visade det sig att Facebookförslaget var falskt alarm, hyllorna var fyllda med Finn Crisp. ICA-handlaren beklagade sig. Däremot erbjöd han att skaffa fram ”våra” skorpor. Efter kort tid fick jag telefonbeskedet att skorporna nu radats upp på hyllorna. Vi tog bilen dit i ilfart.

Stoppa pressarna; frukosten är räddad!
Mångdubbelt dyrare än Finn Crisp - kolla kilopriset!
Fazers egna surskorpor är petade utanför bilden, de får bara synas lite!

Så står de där! Vackert uppställda! Härlig syn. Nu kan vi äntligen skaffa denna dyrgrip - både till pris men mest till kvalitet, smak och affektion - i Uppsala! Inga fler omvägar i Stockholm. Jag tackade personligen den som jag haft kontakt med. Han blev glad, men sade att han riktigt skämdes över det dyra priset.

När vi med egna ögon sett att surskorporna hädanefter faktiskt finns i sinnevärlden, beredda att bli slukade av alla fantaster i Uppland, så lade frun ut de glada nyheterna på sidor som sverigefinnar följer. Hoppas Heidenstams ICA får många besökare! 

Fruns vädjan på Facebook fick faktiskt fler resultat. Dels spexade jag med några vänliga vänner, som erbjöd sig att skicka över några paket, att de väl på var sitt håll kunde fylla en Silja Line respektive en Viking Line - båtarna skulle ju i alla fall vara snudd på tomma under dessa karantäntider. Dels erbjöd sig en trogen vän att skicka några paket genom en besöksvän som kurir, och som skulle ta sig till Uppland via Haparanda. Denna leverans, som vi ännu väntar på, kommer att förgylla våra liv igen. Livet är en skorpsmula! Inte bara en räkmacka.
 
Tur skorpäventyret slutade gott!
Hur ofta har inte Finlandsbåtarna blivit kurirer? 

I alla tider har människor byggt gemenskap kring mat. Traditionellt har alla religioner knutit sina budskap till kost av olika slag - och skäl. Det ideala livet, liksom föreställningarna om det eviga livet, gestaltas ofta med hjälp av vad man äter och dricker. Gästabudet är en härlig symbol för evigheten. Högtiderna kopplas gärna ihop med särskild mat och dryck. Så vi skulle lätt kunna ösa på här - kanske i en annan text. 

Nattvarden av Lucas Cranach, 1547.
Symbol för den himmelska måltiden.
Ser du vem som är Judas?

Dessutom finns hur mycket som helst att säga om att varje familj har sina egna mathistorier och recept. Även vår - som synes ;). Typiskt är att vi blivit alltmer vegetariska. Vår grill står och undrar vad ont den gjort... 

Jag glömmer aldrig min mammas konster i köket. Hon var väldigt duktig på mycket. Det var en högtidsstund när hon bakade, för då kunde det hända att man fick en liten go degklick. Alla ingifta häpnade över hennes mat - och såser. Synd att min egen fru inte hann vara med om detta. Vi barn är helt ok i köket, inte minst flera döttrar/ systrar. Även jag klarar mig, men hamnar långt efter min mamma. Skorpor har jag dock bakat, om än inga sura.

Mat väcker starka känslor. Även hur man benämner dem.
Just nu pågår en hektisk process som svar på de världsvida antirasistiska
protesterna. I dagarna blåser det rensluft i det finska mejeriet Valio.
Namn ska bytas. Fezen ska bort!

Så klart att mat även handlat om tvist och konkurrens, besvikelse och svek. I religionerna, liksom i sekulär historia, finns det många mustiga berättelser om hur människor - mäktiga som vanmäktiga - listigt  gillrat fällor genom att bjuda till samvaro, måltid och dryck. Gästabudet har gjorts till en giftig fälla.

Jag iddes sällan ta mig igenom dessa berättelser, t.ex. den om Håtunaleken och Nyköpings gästabud i början av 1300-talet. Det räckte - och räcker - för mig att se händelserna som ett led i alla strider om kungamakten. Alla detaljer stannade inte i mitt minne. Däremot har jag dragits till religionernas ambitioner att göra något uppbyggligt kring vad och hur man äter. Det finns t.ex. en fin och tänkvärd textsamling om hunger i den mycket läsvärda tidskriften Pilgrim: 2011:2 (årgång 18, tyvärr har jag inte klurat ut hur man i det nya systemet klistrar in länkar, så det blir bara en referens - t.ex. till ett besök på biblioteket).

Vi har precis passerat midsommar, en mytisk högtid för mat- och dryck. En vän i exil beklagade sig över att den obligatoriska nubben höll på att ta slut. Yngste sonen gnydde från Nederländerna att han saknade sill (men hans flickvän kom till klok undsättning med hjälp av LIDL och deras ”Skandinaviska matvecka”). Så vill man vara på den säkra sidan så ska man stanna hemma. Annars kan det uppstå kaos runt matbordet. Hemmafirande passar ju bra i coronatider.

Vår midsommar klarade sig. Snapsen var dock Mannerheims favorit.
Hans finska Marski klarar jag mig inte utan

Den 24 juni är Johannes Döparens dag. Han var en ivrig väckelsepredikant, som skarpt kritiserade överhetens levnads-, fest- och matvanor. Hans väg till ett bättre liv var askes, som för så många andra predikanter runt om i Romarriket. Jesus - kusinen - valde en annan väg, men ingick på andra sätt samma tradition av protest mot överhetens överdåd. Båda dödades av maktens män. Johannes' död blev upphov till en högtid - Midsommar. Jesu död inträffade vid en annan matig högtid - påsken/pesach. 

Undra just om någon av kusinerna skulle ha gillat supersura skorpor, gjorda på råg. Fast, råg har ju varit symbol för rikedom. Tur att råg också kopplats till styrka och tålamod. Det behövde de allt...

 "Det man älskar sätter man på bordet".
Johannes Döparens huvud lurades dit inte av
kärlek utan av Herodes' avund. Den grinige kungen
ogillade Johannes' budskap om bättring. Genom sin 
dotters lydnad lurades profeten in i döden,
vid en födelsedagsbankett.
Läs kapitel 14 Matteus' evangelium. Gruvsamt.
Tavlan är av den holländske renässansmålaren
Aelbrecht Bouts
lll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar